De Amsterdamse beurs is de laatste dag van de historisch onrustige beursmaand september hoger gesloten. Ook de andere Europese aandelenbeurzen lieten woensdag flinke winsten zien. Vooral de autobouwers waren in trek, na de klappen die ze de afgelopen tijd kregen.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 2,2 procent hoger op 421,14 punten. De hoofdindex leed echter een maandverlies van circa 3 procent. De MidKap steeg 2 procent tot 620,53 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er tot 2,7 procent bij.
Beleggers beleefden het afgelopen kwartaal de slechtste driemaandsperiode van de afgelopen vier jaar. Desondanks zien ze de komende tijd positief tegemoet. ,,De correctie reflecteert nu de huidige, tragere groeiverwachtingen”, aldus een handelaar.
Heineken sterkste stijger
Sterkste stijger in de AEX was Heineken, met een plus van 3,9 procent. Aalberts en ASML volgden met plussen van 3,8 procent en 3,6 procent. Kabelbedrijf Altice was met afstand de grootste daler met een min van 1,1 procent. Bij de middelgrote fondsen was TomTom (plus 4,4 procent) lijstaanvoerder, grootste daler betrof GrandVision (min 1,1 procent)
Bij de kleinere bedrijven dikte Kiadis Pharma zo'n 4 procent aan. Het biotechnologiebedrijf heeft goedkeuring gekregen van de autoriteiten in Canada en België voor verdere klinische testen van zijn belangrijkste product.
Volkswagen wint weer
In Frankfurt won Volkswagen 2,7 procent en PSA Peugeot Citroën klom in Parijs 11,5 procent, nadat China de belasting op kleinere auto's halveerde.
Grondstofbedrijf Glencore herstelde verder na de koersval op maandag en steeg meer dan 14 procent.
De euro was 1,1170 dollar waard, tegen 1,1240 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 45,29 dollar. Brentolie klom 0,4 procent in prijs en kostte 48,41 dollar per vat. De gemiddelde olieprijs lag in het derde kwartaal op het laagste niveau sinds de eerste drie maanden van 2009.
Wall Street stijgt door meer banen
De aandelenbeurzen in New York openden op de laatste dag van het slechte derde kwartaal met flinke winst. De afgelopen maanden zorgden nervositeit over de Chinese economie en het rentebeleid van de Federal Reserve voor sterke koersdalingen. De brede S&P 500 daalde in het derde kwartaal tot dusver 8,7 procent, waarmee het de slechtste periode was voor de index sinds 2011.
Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 0,9 procent hoger op 16.194 punten. De S&P 500 steeg 1 procent tot 1904 punten en de Nasdaq won 1,5 procent tot 4584 punten.
Een gunstig rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt gaf steun aan de handel. Salarisstrookverwerker ADP maakte bekend dat er deze maand in het bedrijfsleven 200.000 banen zijn ontstaan, waar economen rekenden op 190.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Vrijdag komt de Amerikaanse overheid met een eigen banenrapport over september.
Volgens handelaren zijn beleggers in bredere zin nog steeds op zoek naar richting. ,,Niemand weet waar het heen gaat, dus zie je kuddegedrag. Als de markt stijgt, slaat iedereen aandelen in en als de beurzen dalen stapt iedereen weer uit'', zei een handelaar. ,,Wat we nu zien is een technisch herstel na de scherpe daling van de afgelopen maanden.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl